Antal besökare

onsdag 23 februari 2011

Analog eller digital utrustning - att lära från andra brancher

I går träffade jag i Stockholm två herrar som arbetar inom kärnkraftsindustrin. Syftet med resan var att ganska förutsättningslöst sitta ned och tala om de problemställningar som finns inom respektive branch. Kärnkraftverken har ju genomgått likartade förändringar som mång fartyg, det vill säga den äldre analoga utrusningen skall kompletterar och/eller bytas ut mot digital utrusning och datorer. Det visade sig att det fanns många gemensamma problem att lösa. Ett av dem var att går från det analoga till den digitala visningen av processen. De klara fördelarna med det analoga är ju bl a att informationen är tillgänglig för alla som är i kontrollrummet, det är enkelt att överblicka och ofta är den läsbar på ganska långt avstånd. Övergången till datorer och skärmbaserad presentation har sina fördelar men till nackdelarna hör ju att informationen är i princip bara tillgänglig den som sitter framför datorn. Kärnkraftindustrin försöker lösa detta genom att använda flera skärmar som är placerade runt operatören och även visning på storbildskärmar av sådan information som behöver vara tillgänglig för alla. Hur upplever ni i maskin denna övergång? Är det någon som har några tankar kring olika för- och nackdelar med dessa tekniker samt hur man med hjälp av datorer skulle kunna förvalta och förbättra den analoga teknikens fördelar?

2 kommentarer:

  1. Hej
    Analog eller digital?
    Som påpekades i texten så är det betydligt lättare att se ett värde på en analog visning än att läsa siffror. Svaret torde vara analog visning på digitala skärmar, ex staplar.
    På gamla fartyg så var ju ofta skalorna på manometrar sådana att visarna stod i samma läge på alla manometrar vid normal drift oavsett vilket tryck dom visade.
    Samma effekt kan man ju lätt uppnå på digitala skärmar med ex staplar.
    Ett fenomen som ofta följer med den digitala visningen (med siffror) är att man lätt fastnar i studier av ex temperatur förändringar på tiondels grader, vilket man normalt inte kan se på en vanlig termometer och dessa förändringar har ofta ingen som helst betydelse för driften.
    Tyvärr så används inte dom nya möjligheterna som fins. I dag så kostar en 40-50" LCD skärm ganska lite och datorerna klarar lätt av att jobba med flera skärmar på samma dator.
    Ofta är det så att om det finns två övervaknings system med varsin skärm så sitter dom vid sidan av varandra i ena änden av kontrollrummet och för det mesta så är dom ganska små.
    Man får ofta intrycket att det är tesen "billigast möjliga" som styr.

    SvaraRadera
  2. Hej Per!

    Tack för din kommentar. Jag träffade ju som sagt för ett tag sedan en person som jobbade med kontrollrumsutformning på Vattenfall. Han hade jobbat en hel del med kärnkraftindustrin som ju brottas med likartade probeln som sjöfarten när den äldre analoga utrustningen skall ersättas med datorer. Han tog just upp det här med storbildsskärmar och flera skärmar som var det de använde sig av. Datorerna har ju enorm kapacitet, och precis som du säger, så går de att använda till "analog visning". Det är ju bara programmeraren som bestämmer hur driftvärdena skall visas. I mitt tycke så skulle det vara fullt möjligt att ta tillvara på de klara fördelarna som den analoga utrustnignen har och med hjälp av datorer förädla de egenskaperna och gör dem ännu bättre.

    /Monica

    SvaraRadera